0
Avui en dia les grans cooperatives dominen el mercat i és pràcticament impossible treure un rendiment positiu als conreus ,els preus els marquen els de sempre i els més petits tenen 2 possibilitats: Unir-te a les grans cooperatives i no tenir mai rendiment econòmic suficient per no estar sempre ofegat pels deutes, o fer una conversió al cultiu ecològic on és cert que assumeixes més riscos però també és cert que obtindràs a mig termini més beneficis econòmics i, el més important, beneficis per la salut tant del que conrea com el que consumeix.
Ens dediquem a treballar per millorar la qualitat de vida desde el respecte del nostre entorn, som el que mengem, respirem i absorbim amb la pell...i si bé, no podem amagar-nos dels agents nocius, si podem controlar el que nosaltres ingerim directament dia rere dia, us invitem a aprendre a fer-ho, ja sigui plantant part del que menges, o menjant més sa o utilitzant cosmètica natural feta per tu o per nosaltres.
La petjada o empremta ecològica és un concepte que sintetitza l'impacte de la nostra activitat sobre el medi mitjançant un valor de superfície, expressant les hectàrees de terreny que és necessari cultivar per proveir-nos d'aliment, per tenir un habitatge, per escalfar-nos, per anar a treballar o estudiar, de vacances, per consumir tot tipus de productes...El seu objectiu fonamental consisteix a avaluar l'impacte sobre el planeta d'un determinat mode de vida juntament amb els nostres hàbits i, consegüentment, del seu grau de sostenibilitat...és a dir, l'eterna lluita del propi equilibri.

06 de març, 2015

Transgènics a Espanya...ja es conrea el 90% de la producció europea

L'única varietat transgènica que es cultiva a Espanya amb fins comercials és el blat de moro MON 810 , resistent a la plaga de trepant, d'especial incidència a la vall de l'Ebre, però s'importen altres productes modificats genèticament com soja o colza. La immensa majoria es destina a l'alimentació animal. Espanya cultiva el 90% de la superfície transgènica a Europa. Mentre la superfície conreada augmenta, la polèmica sobre els transgènics no s'apaga, explica Pablo Ramos Delgado en un article publicat a Sinc .
Els organismes modificats genèticament (OMG), coneguts com transgènics , són més comuns del que pugui semblar. La roba que porta vostè posada ara mateix o els diners amb el que paga la compra són fabricats gairebé amb total seguretat gràcies a les fibres de cotó OMG conreat als EUA, Argentina o Brasil, entre altres països.
Però no només això. Els pinsos amb què s'alimenta el bestiar estan elaborats amb cultius transgènics de blat de moro o soja, entre d'altres, i també productes destinats al consum humà, com algunes salses.
Espanya cultiva el 90% dels transgènics de la UE
Segons les dades del Ministeri d'Agricultura recollits per l'associació europea de bioindústries EuropaBio, al vell continent es conreen 149.926 hectàrees de blat de moro MON810.
" Només dues modificacions genètiques han estat aprovades per al seu cultiu a la Unió Europa i solament una d'elles es conrea en l'actualitat. Aquest és el MON810, blat de moro resistent a la plaga del trepant que va ser aprovat per primera vegada a la UE el 1998 i que ajuda a combatre una forta plaga d'insectes present en diversos països europeus ", assenyalen des d'aquesta associació en la seva Guia de butxaca sobre els cultius MG i la seva regulació.
Els agricultors veuen com la Unió Europea importa 48 tipus d'OMG però només poden conrear un d'ells

De tota aquesta superfície Espanya ocupa el primer lloc amb més del 90% de les hectàrees, un total de 136.962. Per comunitats, Aragó té més de 54.000 hectàrees i Catalunya prop de 34.000, totes elles de la varietat de blat de moro MON 810. La superfície s'estima a partir de la venda de llavors.
En permetre únicament aquest cultiu, "els agricultors veuen com la Unió Europea importa 48 tipus d'OMG però només poden conrear un d'ells. Aquesta situació de desigualtat competitiva està frenant l'impuls de l'activitat agrària europea ", subratllen des EuropaBio.
Per la seva banda, nombroses organitzacions com Amics de la Terra, Ecologistes en Acció i Greenpeace, entre d'altres, denuncien que hi ha un "ball de xifres" en relació amb la superfície conreada. Segons les dades ofertes pels ecologistes, les comunitats autònomes comptabilitzen només prop de 70.000 hectàrees de blat de moro transgènic, 60.000 menys que el Ministeri d'Agricultura.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada