El 2020 es convertirà en el primer país a aplicar per llei els mètodes agronòmics, biològics i mecànics de l'agricultura ecològica
La utilització òptima dels recursos naturals així com l'eliminació de productes químics de síntesi o organismes genèticament modificats per al cultiu de productes orgànics, aporta un valor afegit que realça la qualitat nutritiva del producte sota paràmetres de sostenibilitat i respecte al medi ambient. L'increment de la salut dels agrosistemes i l'activitat biològica gràcies a la pràctica de l' agricultura ecològica , ha portat al ministeri d'agricultura de Bhutan a exigir per llei l'ús extensiu d'aquest tipus de cultius a tot el país.
Amb prop de 750.000 habitants, Bhutan passarà a convertir-se en el 2020 al primer país del món a prohibir l'ús de materials sintètics com ara pesticides i herbicides per exercir qualsevol funció específica del sistema, per tal d'implantar per llei, de manera extensiva a tot tipus de cultius del país, l'ús dels mètodes agronòmics , biològics i mecànics de l'agricultura ecològica.
Recents estudis corroboren que l'ús de substàncies de síntesi química per a l'abonament de la terra o per combatre les plagues, repercuteix en la qualitat de les fruites i verdures cultivades ja que resten valor nutricional al producte, a més d'elevar els índexs permissius de nitrats en les aigües subterrànies que després s'extreuen per al consum mitjançant pous. Per això els agricultors bhutanesos faran servir únicament adobs orgànics naturals obtinguts mitjançant procediments sostenibles amb el medi, principalment de la seva ramaderia.
Aquesta mesura pionera per al sector agrícola del país ha estat anunciada recentment pel també agricultor i ministre d'agricultura de Bhutan, Pema Gyamtsho , a la Cimera de Desenvolupaments Sostenibles celebrada a Delhi a principis de maig. Entre les mesures anunciades en el pla de desenvolupament agrícola de Gyamtsho hi ha la voluntat de produir productes orgànics ecològics d'alt valor nutricional per exportar i competir en qualitat en el mercat xinès i indi, dos dels grans mercats competidors de Bhutan.
Per garantir una alta producció d'aliments sense pesticides ni herbicides i alhora garantir la qualitat biològica dels sòls de cultiu, des del govern de Bhutan es va a incrementar les extensions de terres de regadiu, així com la modernització de les infraestructures per fomentar el cultiu de varietats de fruites i verdures autòctones que són més resistents a les plagues i climatologia del país.
Val a dir que l'agricultura ecològica és un mètode de producció que a més d'incentivar l'ecològic, suposa tota una filosofia que ofereix beneficis indirectes sobre la qualitat de vida dels seus practicants. Per això es pretén combatre els recents problemes de sequera amb mètodes agronòmics sostenibles, així com desincentivar l'emigració massiva del camp a la ciutat amb la dinamització i desenvolupament d'un sector clau per a Bhutan. Esperem que aquest primer pas sigui el començament d'un profund procés de canvi extensible a altres economies del món que revaloritzi la qualitat de l'agricultura natural i autòctona, en contra del cultiu de laboratori.
Agricultura ecològica en general i aprendre a ser autosuficient amb productes com cosmètics, menjar, beguda, etc...i sobretot ser respectuós amb el teu entorn.
Avui en dia les grans cooperatives dominen el mercat i és pràcticament impossible treure un rendiment positiu als conreus ,els preus els marquen els de sempre i els més petits tenen 2 possibilitats: Unir-te a les grans cooperatives i no tenir mai rendiment econòmic suficient per no estar sempre ofegat pels deutes, o fer una conversió al cultiu ecològic on és cert que assumeixes més riscos però també és cert que obtindràs a mig termini més beneficis econòmics i, el més important, beneficis per la salut tant del que conrea com el que consumeix.
Ens dediquem a treballar per millorar la qualitat de vida desde el respecte del nostre entorn, som el que mengem, respirem i absorbim amb la pell...i si bé, no podem amagar-nos dels agents nocius, si podem controlar el que nosaltres ingerim directament dia rere dia, us invitem a aprendre a fer-ho, ja sigui plantant part del que menges, o menjant més sa o utilitzant cosmètica natural feta per tu o per nosaltres.
La petjada o empremta ecològica és un concepte que sintetitza l'impacte de la nostra activitat sobre el medi mitjançant un valor de superfície, expressant les hectàrees de terreny que és necessari cultivar per proveir-nos d'aliment, per tenir un habitatge, per escalfar-nos, per anar a treballar o estudiar, de vacances, per consumir tot tipus de productes...El seu objectiu fonamental consisteix a avaluar l'impacte sobre el planeta d'un determinat mode de vida juntament amb els nostres hàbits i, consegüentment, del seu grau de sostenibilitat...és a dir, l'eterna lluita del propi equilibri.
30 de març, 2015
Ja hi ha un país que només permetrà l'agricultura ecològica: Bhutan
Etiquetes de comentaris:
2020
,
agricultura ecològica
,
agrosistemes
,
Bhutan
,
Delhi
,
Pema Gyamtsho
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada